TR | EN
  • "Klasik çözüm yöntemleri dışında, hukuk düzeninde etkili neticeler ortaya çıkaracak çalışmaları ile yargılamada üzerine düşen görevini en etkin biçimde yerine getirmektedir"

YARGIDA Kİ 2013 SIKINTILARI

2005 yılından bu yana yargının ve bağlı uygulamaların güncelleştirilmesi, geliştirilmesi, daha modern ve pratik hale getirilmesi için bir çok yasal değişiklik ve uygulamalar getirilmiştir. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti sistemini oluşturan temel yasaların tümüyle değiştirilmesiyle işe başlanmıştır. Başta 1982 Anayasamız, Türk Ceza Kanunumuz, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunumuz, Ceza İnfaz Kanunumuz, Türk Ticaret Kanunumuz, Borçlar Kanunumuz, Hukuk Muhakemeleri Usul Kanunumuz ... vs bir çok kanunumuz tümüyle değiştirilmiştir. Bu kapsamda yine bir çok kanunumuz ise değişen Anayasaya, Kanunlara ve Avrupa Birliği kriterlerine göre değiştirilmiştir. 

Bu değişikliklerden amaç başta yargının daha adil ve işler hale getirilmesi, hızlı bir yargılamanın yapılarak hakkaniyetli ve adil kararların alınmasını sağlamak olmakla birlikte yürütmenin iş ve işlemlerini kolaylaştırmak başta gelmektedir. Yine iş bu değişiklikler ile vatandaşın, devlet ile olan ilişkileri ile vatandaşın kendi arasındaki iş ve işlemlerindeki ilişkileri pratik, modern, güncel problemlere daha uygun çözümler üretmek hedeflenmiştir. Tüm bu değişen yasal düzenlemelerin gerekçelerine baktığınızda da devletin ve organlarının daha işler hale getirilmesini, dışta ve içteki iş ve işlemlerin hızlı, adil ve güvenli bir sisteme kavuşturulması ön görülmüştür. 

Ancak düzenlemeler böyle görülmesine karşın maalesef uygulamanın bu şekilde gitmediğine şahit oluyoruz. En azında yargı içerisindeki iş ve işlemlerin, yargılamadaki usulün, kalem işlemlerinin aksadığını, sistemlerin kitlendiğini, yeni getirilen uygulamalara başta hakim ve savcılarımız olmak üzere bir çoğunun yabancı kaldığını ve neticede işlerin aksadığını müşahede ediyoruz. Hal böyle olunca yargılamayı kolaylaştırmak ve daha hızlı bir şekilde adil kararlar almak yerine yine çıkmazlara girmiş, iş yoğunluğunu had safhaya çıkarmış ve bir çok dosya ile sorunları çözülmez hale getirmiş durumdayız. Öyle ki devasa adliye binaları yapılmasına rağmen, yeni yeni mahkemeler kurulmasına ve yeni personel atamalarına rağmen iş yoğunluğu, yargılama ve işlemler hafiflememiştir. 

Yargıyı yeni çıkan yasalar ile hızlandırmak ve adaletin tecellisini çabuklaştırmak için getirilen uygulamalarında yeterli olmadığı kısa zamanda anlaşılımıştır. 2013 yılına maalesef bu sıkıntı ve çözümsüz sorunlarla girmiş bulunmaktayız. Bu uygulamalardan bir kaçına değinmek istiyoruz. Bir çok mahkemelerde ki çift hakim uygulaması dava dosyalarının bölünmesine, aynı mahiyette ki olaylar ile ilgili farklı kararların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dosyalar gereği gibi incelenmeden, iş yoğunluğu bahane edilerek duruşma tarihleri dört, altı ve bazen sekiz ay gibi uzatılmaya başlanmıştır. Yargı harçları ödemeleri artık mahkemelerde ve icralar dairelerinde değil de bankalara yönlendirilmesi de ciddi sıkındı çıkarmıştır. Yeni yapılan devasa adliye binalarına ne yazık ki bir harç ödemenin alt yapısını dahi hazırlayamıyoruz. Yine icralarda ki kota uygulaması da başlı başına bir facia. Hem icra müdürlüklerinin iş yoğunluğu, hem avukatların ve tabi ki vatandaşın sıkıntısı çözüm bulmuyor. Kota alınmadığı için işlemler yapılmıyor. Yapılmayınca icra müdürlükleri iş yoğunluğundan geçilmiyor. Banka hesap sisteminin yürürlüğe konması da çabuklaştırma adına işleri yokuşa sürmekten başka bir uygulama olmadı maalesef. Bu konuda hem mahkeme kalemleri, hem icra müdürlükleri hem vatandaş ve hem de avukatlar büyük bir sıkıntı çekmektedir. Mahkeme kalemlerinde ayrı işlem, icra müdürlüklerinde ayrı işlem ve yine bankalarda ayrı bir işlem kuyruğu ile karşı karşıya kalmış durumdayız. 1980 ler ve öncesine ait kuyruk sıkıntısı yine başlamış durumda. 

Uyap sistemi üzerinden yapılan bir çok iş ve işlemler maalesef ihtiyaçlar arttıkça programlar üretilmekte ve uygulanmaktadır. Bu durumda başlı başına işleri aksatmakta, uzatmakta ve programlar denemediği ve istikrar sağlamadığı için tüm herkesi mağdur etmektedir. Uyap programlarının yapımı aşamasında uygulamanın içerisinde olan avukatların, mahkeme kalemlerinin icra dairelerinin görüşleri alınmadığı için sürekli aksaklıklar çıkmaktadır.  Daha bir çok sorun ve sıkıntı içerisinde 2013 yılına girmiş bulunmaktayız. 2013 ün bu sorunların çözümünde yol alınması anlamında iyi kullanılmasını diliyorum....

Sorunların çözüldüğü, daha hızlı, hakkaniyetli ve adil bir yıl geçirmek dileği ile.

AV. BUKET TURAN